Honselersdijk kampt met Kerstradkriebels
vrijdag 20 december 2019

Naarmate de dagen korter worden heerst er in de omstreken van het grootse dorp Honselersdijk een bijzonder jaarlijks terugkerend virus. In oktober werden de eerste gevallen al geconstateerd door verscheidene huisartsen, maar de maand november sloeg dit jaar alles. Er werd in deze maand namelijk volop melding gemaakt van de beruchte ‘Kerstradkriebels’. Dit fenomeen wordt door de huisartsen omschreven als de angst om het Kerstrad te moeten missen. Symptomen van dit virus zijn kleverige handen, een bijzonder aanstekelijke drang naar paling, de plotselinge behoefte aan het opnieuw bekleden van de huiskamer met verse plantjes én uiteraard de vele slapeloze nachten. Omdat nagenoeg heel Honselersdijk momenteel kampt met de ‘Kerstradkriebels’ lijkt het ons een goed idee om even stil te staan bij het fenomeen dat deze ziekte veroorzaakt.

Traditiegetrouw wordt het kalenderjaar op S.V. Honselersdijk afgesloten met een loterij, waarbij de aanwezigen enkele mooie hebbedingetjes kunnen scoren voor de feestdagen. Eind jaren ’70 begon de loterij steeds meer in het teken te staan van de Kerst. Aangezien voor de loterij een schitterend rad werd gebruikt, werd al snel besloten om het evenement de naam ‘Kerstrad’ mee te geven. Het waren altijd mooie dagen voor de vereniging. Leden en andere geïnteresseerden konden onder het genot van een hapje en een drankje genieten van een gezellige middag en eventueel wat prijzen mee naar huis nemen. Voor de verenigingen betekende het dan juist weer een redelijke financiële impuls tegen het eind van het kalenderjaar.

De laatste jaren heeft het Kerstrad echter een ware transformatie doorgemaakt. Waar het eerst een evenement was dat erg knus in de eigen kantine werd gehouden, groeide het in een aantal jaren tijd uit zijn jasje. Daarnaast hebben enkele incidenten er – samen met de explosieve groei van het aantal bezoekers - voor gezorgd dat de beslissing werd genomen om de kantine te verruilen voor de Sosefhal. Men kan wel raden dat deze verhuizing niet zonder slag of stoot ging. Velen hadden het gevoel dat ‘hun’ Kerstrad werd afgepakt en dat het nooit meer hetzelfde zou zijn. Dit laatste klopt overigens, want een feest in de Sosefhal is niet te vergelijken met een knusse aangelegenheid in de kantine. De ruimte is namelijk vele malen groter.

De eerste edities in de Sosefhal verliepen dan ook redelijk moeizaam. Het Kerstrad had meer weg van een groot evenement dan van het dorpse evenement dat het ooit was. Verder bleek de beslissing om hét oogappeltje van het evenement – het rad – te digitaliseren niet in goede aarde te vallen bij de trouwe aanhangers. Er werden zelfs actiegroepen als ‘Tegen het moderne Kerstrad’ opgericht om de onvrede te uiten. En daarnaast werden plannen gesmeden om een protestmars te lopen. De onvrede was duidelijk en dus werd er naar oplossingen gezocht. Het Kerstrad kreeg stukje bij beetje iets van zijn faam terug. Het bleef dan ook een feest waar niet alleen door de inwoners van Honselersdijk, maar ook door enthousiastelingen uit de nabije omgeving reikhalzend naar uit werd gekeken.

Maar wat veroorzaakt nu precies die Kerstradkriebels? Het moge duidelijk zijn dat er iets is om naar uit te kijken. Zo begint een echte Kerstrad middag met een openingswoord van de voorzitter. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Vervolgens is er de aankondiging en opkomst van de presentatoren van het rad en de alom geprezen kerstdames. De kerstdames zullen er wederom voor zorgen dat de loten aan de man worden gebracht en dat het rad redelijk vlot zal kunnen starten. Nadat menig toeschouwer van dit fameuze schouwspel de eerste prijzen in de wacht hebben gesleept, hoeft men niet lang meer te wachten tot het eerste pondje paling door de zaal vliegt. Vorig jaar werd eenieder die niet zo’n fan is van een avondvullend programma van naar paling stinken geholpen aan een poncho om zich te beschermen tegen de palingregen. Of dat dit jaar ook zo zal zijn, zal nog even in het midden worden gelaten.

Ondertussen zal de oplettende kijker al enkele nietsvermoedende gevallen van aangeschoten wild kunnen spotten. Mensen die moeite hebben om het rad nog te volgen en waarschijnlijk het avondprogramma van de binnenkant van de ogen zullen bekijken. Om deze mensen een beetje bij de les te houden is er vorig jaar een pauzespel geïntroduceerd. Deelnemende teams zullen tegen elkaar strijden voor de eer en een aantal kannetjes bier. Zodra de winnaar hiervan bekend is, zullen Mark en Rob weer een slinger geven aan het grandioze rad van plezier. Tegen het begin van de avond zullen alle prijzen een gelukkige winnaar hebben gevonden en zal men af en toe moeite hebben om niet uit te glijden over de paling.

Alleen de hierboven genoemde taferelen is al reden genoeg om drie weken lang te lijden aan de Kerstradkriebels. Maar er is meer. Om het feest compleet te maken, wordt er bij iedere editie een avondprogramma verzorgt die zijn weerga niet kent. Ook dit jaar zullen diverse artiesten acte de presence geven op het mooiste feestje van Honselersdijk. Eerder werden DJ Rob van Veen en DJ Bombastic al geopenbaard als invulling van de avondentertainment. Om de Kerstradkriebels nog iets verder aan te wakkeren, is besloten om ook dit jaar één artiest niet prijs te geven. Tijdens de avond zelf zal er een konijn uit de hoge hoed worden getoverd om de zaal omver te blazen. Om een uur of 22:00 zal iedereen zijn zakken al aardig hebben gevuld en is het tijd om huiswaarts te keren of nog even door te halen in het plaatselijke hok of dranklokaal.

Dit alles zorgt dus voor de Kerstradkriebels die momenteel heel Honselersdijk in bedwang houden. Eerder vanmiddag is door de organisatie al wat praktische informatie doorgespeeld omtrent de grote dag zelf. Wat ons dan verder nog rest is iedereen een goede nachtrust toe te wensen. Het is namelijk van essentieel belang om fris aan de start van het Kerstrad te verschijnen. Geniet van de vrijdagavond, maar onthoud wel dat er morgen een grote afspraak in de agenda staat. Tot morgen, tot Kerstrad!

Advertentie

Sosef & v/d Knaap