Afscheidsinterview Marcel Bruggeling
woensdag 17 augustus 2022

Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie dan met de visie van een ander. Een uitspraak van Johan Cruijf, maar het had er ook zomaar één van Marcel Bruggeling kunnen zijn. Komende vrijdag zwaait Marcel, ook wel bekend als "Brug" of "The Bridge", af als speler van S.V. Honselersdijk.

De club organiseert op vrijdag 19 augustus een afscheidswedstrijd tussen oude/huidige medespelers en begeleiding van RKVV Westlandia en S.V. Honselersdijk. Hiermee wordt Marcel uitgebreid bedankt voor zijn jarenlange bijdrage op en rondom de Honselse velden. Dat Marcel in de afgelopen 10 jaar ook naast het veld veel voor de club heeft betekend, blijkt wel uit het afscheidsinterview met de speler Marcel Bruggeling.

Aan de bestuurstafel schuift Marcel aan voor het interview, één van zijn laatste kunstjes als (selectie)speler van S.V. Honselersdijk. Inmiddels al 33 jaar, woonachtig in 's-Gravenzande, trotse vader van 2 zoons en samen met vrouwlief Priscilla in verwachting van een derde telg. Naast zijn werk als Manager Control, Data & IT houdt Marcel zich onder de vlag van MACB Consultancy ook nog bezig met (financieel) administratieve handelingen en IT-consultancy.

De locatie van het interview is niet per toeval gekozen. Sinds afgelopen seizoen bekleedt Marcel de functie Bestuurslid TC Bovenbouw bij onze club, waardoor de bestuurskamer hem zeker niet vreemd is. Het is zeer positief te noemen dat Marcel na zijn carrière als voetballer op deze manier voor de club behouden blijft en zijn ambities met S.V. Honselersdijk verder mag uitwerken.

Welkom Marcel. Laten we eens beginnen met een stukje historie, kun je ons meenemen door jouw voetballoopbaan?
"Op mijn zevende begon ik met voetballen bij S.V. Honselersdijk. Dit was wat later dan mijn vrienden, omdat ik eerst mijn zwemdiploma moest behalen voordat ik op voetbal mocht. Met veel plezier heb ik de jongste jeugdelftallen doorlopen, waarna ik vanaf de C een jaar vervroegd naar de B-afdeling werd overgezet. Terwijl ik al een jaar vervroegd in de B terecht kwam, moest ik vaak na mijn eigen wedstrijd 's middags ook nog meedoen bij de A waardoor ik 2 wedstrijden op één dag speelde. Dat jaar werden we met de A ook Westlands Kampioen, waarna mijn overstap naar Westlandia begon te spelen.

Destijds maakte die overstap nogal veel los bij Honselersdijk, aangezien door velen nog niet het positieve van zo'n overstap werd ingezien. Gelukkig is dit momenteel wel anders, de terugkeer van diverse talenten heeft ons namelijk later weer sterker gemaakt. Ondanks de kritiek maakte ik de overstap naar de B-sectie van Westlandia, waar Piet Boon mijn trainer werd. Daar werden we zowel in de B als in de A kampioen van de Derde Divisie. Vervolgens heb ik 4 seizoenen in de zondagselectie van Westlandia gespeeld, waarvan 78 wedstrijden in het eerste elftal. Vooral het 4e seizoen kampte ik regelmatig met (hamstring)blessures en besefte ik me dat je alleen in het eerste elftal speelt als je daar goed genoeg voor bent. In de winterstop had ik al meegetraind met Honselersdijk en in de zomer maakte ik definitief de terugkeer naar het oude nest. Het feit dat ik op het bordes van het "Westlandia-hotel" met een Honselersdijk-sjaal stond, zegt eigenlijk al genoeg dat ik alleen maar naar S.V. Honselersdijk wilde.

In de afgelopen 10 seizoenen hebben we met de selectie van Honselersdijk prachtige stappen mogen zetten. Weliswaar had ik nagenoeg geen hamstringblessures meer, maar sindsdien kwamen er ieder seizoen minimaal drie kilootjes gewicht bij. Tot in de zomer na het seizoen 2015/2016 waarin we promoveerden naar de 2e klasse. In dat jaar raakte ik mijn basisplaats kwijt en was er werk aan de winkel om weer terug te komen, gelukkig gingen er in die periode 16 kilo's vanaf en kon ik nog een aantal seizoenen vooruit."

Wat is jouw absolute hoogtepunt in de 10 mooie jaren bij S.V. Honselersdijk?
"Het jaar van de promotie naar de eerste klasse, maar tegelijkertijd ook het debuutjaar in de eerste klasse. Als nieuwkomer wisten we ons in het debuutjaar meteen te plaatsen voor nacompetitie tot promotie naar de hoofdklasse, wat een knappe prestatie is."

En wat is jouw persoonlijke hoogtepunt?
"Zelf heb ik niet echt een persoonlijk hoogtepunt, ik haal vooral voldoening uit de bijkomende processen en de weg naar hoogtepunten. Vandaar dat ik ook veel bezig ben (geweest) met randzaken om het selectievoetbal heen, daar haal ik mijn energie uit."

Waar ben je het meest trots op in je periode bij S.V. Honselersdijk?
"Hoe Honselersdijk nu op de kaart staat in het Westland en omstreken. We spelen met eigen jongens op een hoog prestatief niveau. Dat hebben we uiteindelijk volledig op onze eigen Honselse manier weten te bereiken. We zijn ondertussen ook niet meer een gesloten club, maar een gezellige dorpsclub die open is voor iedereen."

Wat is jouw geheim achter een lange periode van 10 seizoenen voetballen op hoog niveau?
"Zelf graag willen, motivatie hebben en daarin plezier hebben. Je moet het vooral niet voor iemand anders doen, want dan wordt het heel lastig. Gelukkig heb ik niemand anders nodig om me te motiveren, ik heb er veel plezier in gehad om op het hoogste niveau te kunnen voetballen."

Wat is de achterliggende reden voor het besluit om te stoppen?
"Twee jaar geleden twijfelde ik al om te stoppen, alleen door de gekke corona-jaren was dit geen goed moment. Je ziet momenteel dat de jongere generatie het overneemt en dat je het met een gerust hart achter kunt laten. Groepsbelang en het verenigingsbelang zijn altijd het belangrijkste geweest, dus is het nu tijd om het stokje over te dragen aan de jongere generatie."

Welk advies wil je aan de huidige spelersgroep die je achterlaat meegeven?
"Wat ik prettig vind, is dat er ontwikkeling binnen de groep heeft plaatsgevonden qua motivatie. Er is door de jeugd gekeken naar de hoogtepunten zoals promoties en dit wordt opgepikt als motivatie om daar zelf ook te kunnen spelen. Zorg er voor dat de volgende generaties ook geïnspireerd raken door jullie om zo lang mogelijk op het hoogste niveau te voetballen bij S.V. Honselersdijk. Daarnaast kan ik ze natuurlijk nog heel veel andere tips geven, maar dat volgt wel in mijn bestuursfunctie..."

Wat zal je het meeste gaan missen aan het selectievoetbal?
"Het prestatieve gedeelte van het voetbal, de kleedkamerhumor en de weg naar successen toe. Bij de randzaken eromheen zal ik als bestuurslid nauw betrokken blijven, maar de echte belevenis in de kleedkamer ga ik wel missen aan het selectievoetbal."

Zien we in de toekomst een Bruggeling Junior terug op het hoofdveld van S.V. Honselersdijk? En zo ja, in welk kleur shirt?
"De oudste is niet echt van het voetbal, de jongste momenteel wel iets meer. Als ze op voetbal gaan, zal dat bij hun vriendjes zijn en dan ligt FC 's-Gravenzande meer voor de hand. Maar op dit moment zie ik nog niet het fanatisme terug dat ik bij mezelf wel altijd zag, dat ga ik ook zeker niet forceren. Het is vooral belangrijk dat ze gaan doen waar ze zelf interesse bij hebben."

Met welke keeper heb jij het meest en met welke het minst de nul gehouden?
Samen met Quinten van der Helm heb ik de meeste keren de nul gehouden. Dat zat dan echter niet in Quinten, maar in het feit dat ik zelf de bal van de lijn moest halen. Eigenlijk drijft zijn hele carrière op mijn reddingen...
Met Tom van Schie op doel heb ik de minste keren de nul gehouden. En dat terwijl hij andersom zal aangeven dat ik de verdediger ben met wie hij het vaakst zijn doel schoon heeft weten te houden."

Het laatste woord is aan jou...
"De behaalde successen en promoties van de afgelopen jaren zijn verenigingssuccessen. Niet alleen prestaties van de spelers op het veld, maar het geheel van de club. De begeleiding, de vrijwilligers, het bestuur, de supporters. We doen het allemaal samen, dat is een heel belangrijk iets en daar moeten we vooral ook mee doorgaan!"

Advertentie

Sosef & v/d Knaap