1978-1979 Duinoord thuis, onder leiding van scheidsrechter Pitlo
dinsdag 8 juni 2004

Absoluut één van dé wedstrijden die mij het meest is bijgebleven. Mei 1979, SV Honselersdijk – Duinoord. Onze club stond op de drempel van de 4e klasse van de KNVB. Toen iets bijzonders, omdat je `onder` deze laagste KNVB-klasse de `onderbond` had. In het geval van SVH de Hoofdklasse van de HVB. En `in de KNVB` telde je eigenlijk pas echt mee.
Wát een aanvallers kom je tegen in de verslagen van die tijd! Honselersdijk zat niet bepaald om doelpuntenmakers verlegen. Ex-Naaldwijk-speler Dick Hoogkamer schoot er dat seizoen, `78/`79, maar liefst 28 in. Ook Fred Vierhout en – net uit dienst – Jan Dijkhuizen komen we regelmatig als doelpuntenmaker tegen. Zelfs Leo Lievaart z`n naam passeert zo nu en dan al als goalgetter. Flink wat potentiële doelpuntenmakers in één alinea.
De reeds aangehaalde thuismatch tegen Duinoord, want daar begonnen we mee, liep tegen het einde gierend uit de klauw. En juist dát is me met name bijgebleven. `Scheidsrechter Pitlo`- die naam zal menig Dijkenaar nog steeds de wenkbrauwen doen fronsen – `onder bescherming naar de kleedkamer`, kopte de schrijvende pers. Vervolgens moest de arme (toch?) man ook nog `ns onder bescherming het (oude!) sportpark verlaten. Waarschijnlijk dezelfde `supporters` die `m van boven met bier hadden overgoten, hadden `t blijkbaar ook nog `ns op z`n hachje voorzien. Redden dus, dat hachje! Enkele Honselse supporters (inderdaad, nu niet tussen aanhalingstekens) hielpen hem hierbij.
Wat had de goede man nu eigenlijk misdaan? Een schwalbe van de tegenstander belonen met een strafschop bijvoorbeeld. In de laatste minuut. Bij een 2-2 stand. Tegen een naaste concurrent in de strijd om de titel. Dat komt aan! Zeker als de penalty ook nog `ns benut wordt. En als dan in de allerlaatste seconde van dezelfde wedstrijd een bal van lange Klaas Westein langzaam richting doellijn rolt, en de bal in het doel lijkt te gaan… Inderdaad, Pitlo blies het eindsignaal! Er zullen er zijn die, terwijl ze dit lezen, wéér kwaad worden…
Ná de wedstrijd tegen Duinoord ging het vervolgens – kwa resultaat – ook mis tegen Wassenaar en DORR. Drie nederlagen op rij kostten SVH dat seizoen de titel. De mannen van Teun Groeneveld – terug na een onderbreking van drie jaar – moesten nóg minimaal één seizoen in de HVB uitkomen.
DORR ging uiteindelijk met de titel aan de haal. Uit verloor SVH dáár z`n laatste competitiewedstrijd. De thuiswedstrijd leverde `n uiterst merkwaardig moment op. Door een verslaggever ter plaatse als volgt beschreven: `Een terugspeelbal werd onderschept door Dick Hoogkamer, die de doelman passeerde en inschoot. De scheidsrechter draaide zich daarop al om naar het midden op het moment dat de Haagse verdediger de bal met een sliding alsnog weghaalde. Geen doelpunt, iets dat Honselersdijk na afloop ook toegaf, maar tot uiterste woede van DORR werd hij toch geteld`. Een bal kan raar rollen!
Al met al een incidentrijk seizoen, dat van `78/`79. volgens toenmalig Dijks secretaris Cor de Hoog mede doordat `alles door het tv-voetbal veel harder is geworden`. Er is in de 25 jaar sindsdien alleen nog maar meer `voorbeeldvoetbal` richting huiskamers verzonden…

Advertentie

Van der Meer verzekeringen