Rino Vijverberg presenteert 'Vier-sporen-beleid' Plezier & Respect
vrijdag 22 februari 2013

Begin december stond ook S.V. Honselersdijk stil bij de tragische dood van assistent-scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen van SC Buiten Boys uit Almere. De KNVB schrapte 8 en 9 december het complete competitieprogramma in het Nederlandse amateurvoetbal en lanceerde het thema ‘Stop agressie, Respecteer elkaar, Zonder respect geen voetbal’. Daarnaast riep de KNVB alle voetballers, verenigingen en supporters op om stil te staan bij wat er was gebeurd. S.V. Honselersdijk stond niet alleen stil maar borduurde ook voort. Maandag bood gedragsdeskundige Rino Vijverberg de hoofdjeugdleiders van S.V. Honselersdijk zijn ‘Vier-sporen-beleid Plezier & Respect’ aan. Hierin heeft hij geschreven hoe we als club vanuit de verschillende hoedanigheden (club, leiders, trainers, grensrechters, verzorgers, scheidsrechters, elftal en ouders) en rollenpatronen (meelopers, zwijgers, aspirant helpers, corrigerende spelers) met elkaar om kunnen gaan om preventief ongewenst gedrag in de kiem te smoren. S.V. Honselersdijk heeft normen en waarden hoog in het vaandel heeft staan.

Vijverberg is geen onbekende binnen de club. Op 7-jarige leeftijd werd hij lid van S.V. Honselersdijk. Inmiddels is hij dat bijna 25 jaar. Voor het 14e achtereen volgende seizoen maakt Vijverberg deel uit van de spelersselectie. Hij speelde 9 jaar in het eerste elftal. “Het hoogtepunt was natuurlijk de wedstrijd tegen Sparta. Ik stond als centrale verdediger tegenover Sandro Calabro, die in de eredivisie bij ADO Den Haag, FC Utrecht en FC VVV heeft gevoetbald. De promotiewedstrijden waren ook speciaal.” Vijverberg is getrouwd met Marjolein en sinds augustus vorig jaar vader. Tot 2011 was Vijverberg leerkracht van de Honselse basisschool Het Startblok. Momenteel is hij eigen ondernemer van zijn praktijk voor therapie, training en educatie Orka. “Ik geef gedragstrainingen aan groepen, heb kinderen en pubers in therapie, en ik geef educatie over gedrag aan mensen die in het onderwijs of in de jeugdzorg werkzaam zijn. Via scholen, Kwadraat, Bureau Jeugdzorg en Jeugdformaat krijg ik werkopdrachten.” Vijverberg zegt dat het incident in Almere niet de directe aanleiding voor zijn Vier-sporen-beleid Plezier & Respect is geweest. “Ik was van plan om vanaf het seizoen 2013-2014 iets op het gebied van normen & waarden op het voetbalveld te willen gaan betekenen voor de club. In overleg met Barry Dukker en naar aanleiding van ‘Almere’ ben ik er eerder aan begonnen.”

‘Preventief werken aan positief gedrag’ is de leus van Vijverberg. “En dat moet geen taakverzwaring, maar een taakverlichting voor het binnen S.V. Honselersdijk vrijwillig werkzame kader zijn.” Zijn aanbod is praktisch van aard. “Bijvoorbeeld een elftalleider meldt aan de hoofdleider dat het in zijn elftal rommelt. De hoofdleider kan mij inschakelen. Op mijn beurt ga ik trainingen of wedstrijden van het betreffende elftal bijwonen, om daarna de elftalleider tips te kunnen geven over groepsprocessen en motivatie. Ik geef puur ondersteuning aan de begeleiders van een elftal.” Preventie is het sleutelwoord van zijn aanpak. “Ik denk dat wij onderscheidend in de voetbalregio Westland kunnen zijn. Men is nu vooral gericht op schorsingen en sancties als er iets gebeurd is, maar dan heeft men één en ander al teveel laten sudderen. Ik wil trainers en leiders juist vaardigheden meegeven om probleemgedrag te voorkomen.” Vijverberg put veel ervaring uit het onderwijs. “De groepsprocessen in een klas zijn vergelijkbaar met de groepsprocessen in een elftal. In het onderwijs geef ik trainingen aan klassen, waarbij de kinderen zich bewust worden van hun rol in de groep.”

Het wordt zeker geen soloactie van Vijverberg. “Ik sta uiteraard open voor alle geluiden binnen de club, die een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van probleemgedrag. De vereniging organiseert samen met de KNVB 2 kaderavonden Plezier & Respect bij S.V. Honselersdijk op 15 maart en 5 april. Daar sluit ik mij uiteraard bij aan. Verder laat ik mij graag adviseren door ‘voetbalmoeders’ als Ilse Prins en Carola Scheffers. Zij zijn ondernemers op het gebied van jeugdhulpverlening, Ilse, en communicatie, Carola. Zij kijken mee op hun vakgebied. Carola kan mij helpen bij de berichtgeving op de diverse mediakanalen om het onderwerp levend te houden.” Hij pleit voor een Commissie Plezier & Respect. “Die commissie moet als aanspreekpunt voor kaderleden gaan fungeren. Ik wil benadrukken dat ouders zich niet rechtstreeks tot de nog te formeren commissie kunnen gaan richten. Zij kunnen signalen van negatief gedrag aan de elftalleiders of hoofdleiders van hun kind doorgeven.” De problematiek waarop Vijverberg zich richt is niet nieuw. “Twintig dertig jaar geleden gebeurde het ook al dat bijvoorbeeld een trainer zijn spelersgroep niet de baas was of dat een spelersgroep normen & waarden op het voetbalveld niet zo nauw namen. In de elftallen waarin ik gespeeld heb was ik een corrigerende speler als dat nodig was. Als begeleider moet je het goede voorbeeld geven. Er werd toen minder naar het voorkomen van negatief gedrag gekeken. Dat gaan wij bij S.V. Honselersdijk nu wel doen! Voorkomen is beter dan genezen.



Foto's:

Rino Vijverberg in actie tijdens S.V. Honselersdijk-Sparta op 7 juli 2012.

Advertentie

Van der Meer verzekeringen