1968 Revoltes zijn van alle tijden
maandag 15 maart 2004

Het bestuur heeft minstens een uur nodig om de opstelling van het eerste te bepalen. Het bestuur? Geeft Koos Voskuil mij een verkeerde voorzet? Niets blijkt minder waar, als ik het – handgeschreven! – verslag van de bestuursvergadering van 11 mei 1968 onder ogen krijg.
Waarschijnlijk ergens halverwege de vergadering. Wat – vast héél luchtig – werd aangekondigd als `het volgende punt`, ontaardde in een heuse rel. In het verslag met enkele zinnen afgedaan.
Het volgende punt, het opstellen van het eerste elftal, nam zowaar een uur in beslag. Hieruit kan je niet anders, dan afleiden dat, het bestuur tot dan toe steevast de opstelling van het standaardteam voor haar rekening nam. Ik kan een glimlach niet nauwelijks maar simpelweg niet onderdrukken…
Omdat de behandeling van het agendapunt, wat tot dan toe waarschijnlijk slechts een hamerstuk was, danig uit de klauw liep, werd in het verslag al voorzichtig geopperd dat het beter ware in het vervolg de trainer dit te laten doen. Zullen we als club voorgelopen hebben in die tijd?
Maar waar ging het nu eigenlijk om. Waarom sloeg de figuurlijke vlam in de evenzo figuurlijke pan? Wel, de keuzeheren kwamen er niet meer uit. De persoonlijke voorkeuren liepen te zeer uiteen.
Combineer dat met het feit dat één der sterspelers van die tijd, Toon v.d. Zalm, staande de vergadering werd geschorst (uitgesloten heette dat, in die tijd) daar hij na het trainen zonder meer naar huis ging en niet deelnam aan de contactavond, en een rel is geboren. Want dan heb je natuurlijk heibel tussen de voor- en tegenstanders van Toon! Omdat `ie donderdagavond contactavond aan zich voorbij liet gaan…
Met name de toenmalige secretaris stoorde zich aan de – naar ik aanneem tijdelijke – verbanning van V.d. Zalm. De rechtvaardigheid van het bestuur werd door hem ernstig in twijfel genomen. Vriendjespolitiek?
Vervolgens ontstaat er nóg meer vuurwerk nadat twee jeugdcommissieleden zich aandienen, om aanwezig te zijn bij de behandeling van een bezwaarlijk punt. Alsof de voorgaande items al niet voor het nodige vuurwerk in de vast niet overbemeten bestuurskamer zorgden!
Nu voltrekt zich misschien wel het grootste drama van de avond. Bestuur én de twee jeugdcommissieleden besluiten een vrijwilliger uit zijn functie te ontheffen… Daar hij dingen doet die voor een vereniging ontoelaatbaar zijn... Het verslag laat onvermeld, wat de reden was van de verbanning…
Drama`s zijn van alle tijden… Het o zo mooie onbezoldigde verenigingsleven gaat niet altijd over rozen…

Advertentie

Condubouw