S.V. Honselersdijk na hectisch slot langs Pelikaan S
zondag 12 juni 2022

S.V. Honselersdijk boekte op Groningse bodem een zwaarbevochten en terechte 3-2 overwinning op Pelikaan S in Oostwold. De ploeg mag zich a.s zaterdag opmaken voor volgende horde tegen Duno D in Doorwerth bij Arnhem. Man van de wedstrijd werd Lars Ammerlaan die alle 3 de doelpunten voor zijn rekening nam.

De entourage op sportpark de Gaveborg in het afgelegen dorpje Oostwold was ver te zoeken en dat voor een wedstrijd voor een plek in de hoofdklasse. Geen score bord, matig veld en weinig thuispubliek.

Toch bleek er nog een hele schare supporters de ploeg van Andre Lourens te steunen, ondanks dat S.V. Honselersdijk naar het verre Groningse Oostwold afreisde. Het dorpje van 800 inwoners werd overspoeld door de Honselse supporters en dat lieten ze merken ook. Ondanks dat de omroeper waarschuwde geen vuurwerk af te steken werd er nog vrolijk voor aanvang van de wedstrijd het oranje vuurwerk afgestoken. Het was zelfs zo heftig dat het brandalarm in de kleedkamers af ging.

In de openingsfase op het kunstgras van Pelikaan S was er gelijk al enig tumult. Het was Steijn de Bruijn die na een diepe bal een luchtduel aan ging met keeper Stefan van der Lei. Hierbij kwam keeper van der Lei ongelukkig ten val en werd Steijn onterecht belaagd door spelers van Pelikaan. De matig leidende scheidsrechter Groenewegen toonde tot verbazing van de Dijkse supporters al na 1 minuut in de wedstrijd gelijk al de gele kaart. De eerste helft was S.V. Honselersdijk de betere ploeg. De thuisploeg liet gedurende de eerste helft een afwachtende houding zien en gokte op de counter. S.V. Honselersdijk probeerde zijn eigen spelletje te spelen zoals de laatste wedstrijden het geval was. Opbouwend van achteruit via de flanken en dan de spitsen bedienen. In de 7e minuut de eerste goede aanval via Tom van Veen. Op links wist hij met een cross pass Steyn de Bruijn te bereiken, maar het eerste schot van de wedstrijd ging rakelings langs de paal. Niet veel later een tegenaanval van Pelikaan. Een uitbal werd niet op de juiste plek genomen waardoor Brent Gardien verrast werd maar hij kon de bal alsnog tot corner verwerken. Uit de corner die voorgebracht werd door Jeroen Haan, kon Youri Riepe de bal wegwerken zodat het eerste gevaar van de thuisploeg zonder gevolgen bleef. Zo bleef het spel het eerste kwartier op en neer gaan. In de 12e minuut werd de bal op het middenveld goed opgepikt door Lars Ammerlaan. De steekpass van Lars bereikte op rechts Tom van Veen die het met een lobje probeerde de uitlopende keeper Stefan van der Lei te omzeilen. Helaas had keeper van der Lei dit door. In de 15e minuut was het Curvin Selassa die op rechts Rick van Schie te snel af was en voor gaf op Fabian Steven. De uithaal van Fabian Stevens werd door een knappe reactie van Quinten van der Helm uit het doel gewerkt. Niet veel later werd Jeroen Haan op links aangespeeld en ging om Brent Gardien heen. Door een risicovolle sliding van Brent werd Jeroen Haan onderuit gehaald. Heel Pelikaan S riep om een strafschop, echter scheidsrechter Groenewegen wuifde dit volkomen terecht weg. Het laatste kwartier van de eerste helft trok S.V. Honselersdijk alle registers open en kwamen de kansen. In de 35e minuut onderschepte Max van der Kraan eenvoudig de aanval van Pelikaan S. De bal op Luke Groenenboom was op maat. Bij de achterlijn gaf Luke de bal voor op de inlopende Tom van Veen. De kopbal van Tom werd in de kruising gered door keeper Stefan van der Lei. In de 43e minuut dan terecht de voorsprong van S.V. Honselersdijk. De behendige Youri Riepe wist op rechts Steyn de Bruijn aan te spelen, Na een heerlijke actie van Steyn gaf hij de bal voor op Lars Ammerlaan en hij scoorde eenvoudig de 0-1. Het Honselse publiek achter het doel van Pelikaan S begon hartstochtelijk het team met een heel arsenaal aan liederen hun ploeg aan te moedigen. Nauwelijks een paar minuten later had dit schijnbaar effect. Het was het Tom van Veen die op rechts goed door kwam. Zijn voorzet bereikte de vrijstaande Lars Ammerlaan en met een bekeken schot maakt hij de 0-2.

Na de rust zag het er heel anders uit voor de Dijkenaars. Trainer Jan Schulting bracht ex-prof Jos Hooiveld in het veld en dat zorgde voor het nodige gevaar. Door de inbreng van Jos Hooiveld werd het team volledig in de verdediging gedrongen. In de 47e minuut was het een voorzet van Jeroen Haan die het hoofd bereikte van Jos Hooiveld maar de kopbal ging maar net over. Niet veel later werd Hooiveld goed op links aangespeeld echter zijn schot ging tot grote opluchting over. In de 60e minuut was het dan toch raak. Het was Jos Hooiveld die Fabian Stevens in staat stelde om de aansluitingstreffer te maken, 1-2. In de 64e minuut werd de Dijkse verdediging uitgespeeld. Meerdere spelers dachten aan een buitenspel geval maar de neutrale grensrechter hield zijn stok omlaag. Zodoende kon Jos Hooiveld alleen op keeper Quinten van der Helm afgaan en scoorde de gelijkmaker, 2-2. Een mooie voorsprong werd dus binnen een kwartier teniet gedaan. Er volgde nog een paar hachelijke momenten maar Quinten van der Helm bracht redding en Youri Riepe redde nog op de doellijn. Trainer Andre Lourens zag zich genoodzaakt om wat wissels toe te passen en dat pakte goed uit. Pelikaan S gooide alles op de aanval en liet het verdedigend wat in de steek. In de 38e minuut kon Tom van Veen aanvallend wat terug doen maar werd onderuit gehaald. Uit de vrije trap van Tom was het uitblinker Lars Ammerlaan die raak kopte, 2-3. Het laatste gedeelte ging er heftig aan toe. Pelikaan S probeerde met alle middelen de gelijkmaker te maken. Paniek was groot bij S.V. Honselersdijk. Weg is weg was het conto. Paar minuten voor tijd toch nog een grote kans voor de diep gespeelde Jeroen Haan. Alleen voor keeper Quinten van der Helm haalde hij hard uit maar de vuisten van Quinten waren goud waard. Het Honselse publiek begon spontaan You never walk alone te zingen uit volle borst en dat gaf de honselse spelers de laatste fase in de wedstrijd een flinke boost. Na 4 minuten blessure tijd konden de handen weer de lucht in en was S.V. Honselersdijk weer een stap verder voor promotie naar de Hoofdklasse.

Zaterdag 18 juni volgt de uitwedstrijd tegen Duno D voor de 2e ronde om 15:00 uur.

Quinten van der Helm, Brent Gardien (-70 Michel van Giesen), Max van der Kraan , Joey Valstar, Rik van Schie, Nick van der Kraan (geel), Lars Ammerlaan, Youri Riepe ( geel), Luke Groenenboom (-81 Brian Valstar), Steyn de Bruijn (geel), Tom van Veen (A)